
nie laksa kedah..
Laksa penang
Laksa Johor
Laksa kari
Bahan-bahannya:-
- 1/2 kg ikan sardin/kembung/selayang – saya guna ikan sardin segar
- 4-6 biji cili kering, direbus dan dimesin
- 1/2 labu bawang besar-dimesin
- 6 ulas bawang merah-dimesin
- 4 ulas asam keping – masukkan 4 dulu lepas tu tambah jika perlu
- 1 batang bunga kantan
- segengam daun kesum
- 1/2 bungkus laksa
- sedikit belacan..(kalu yang tak gemar belacan tak perlu masukan)
- garam secukupnya
- 1 1/2 – 2 liter air
Bahan hiasan
- Ulam-ulam kegemaran anda
- telur rebus
- sebiji timun, dihiris halus
- bawang besar-dihiris halus
- bunga kantan-dihiris halus
- cili padi/cili merah – dihiris halus
- nenas-dihiris nipis (jika suka)
- limau kasturi
tertarik pula saya tengok laksa basah jenis ini dijual di kedai runcit area rumah saya
Cara-caranya:-
Laksa
- Memandangkan saya menggunakan laksa basah maka saya rebus sekejap saja iaitu dalam anggaran 10 minit. Bila nak makan baru masukkan dalam penapis dan tapis sehingga kering air.
Kuah:-
- Bersihkan ikan. hanya buang isi perut ikan sahaja dan basuh bersih.
- Rebus ikan dengan 800ml air dalam 20-30 minit bersama-sama dengan 2 keping asam keping. Keluarkan ikan dari periuk tapi air rebusan tu jangan dibuang. Pisahkan isi ikan dengan tulang dan kepala ikan. Pastikan isi ikan itu tiada tulang yang kecil-kecil tu. Masukkan isi ikan dalam bekas yang lain.
- Masukkan air rebusan, tulang ikan, kepala ikan, dan blender sehingga lumat. Tapis ambil pati yang pekat. Pastikan anda tapis elok2. Bersihkan blender anda.
- Blender pula cili, bawang dan isi udang sehingga lumat.
- Masukkan cili yang diblender dan pati tulang ikan dalam periuk. Masukkan air selebihnya dan asam keping. Masak dengan api yang sederhana perlahan sehingga ia mendidih.
- Lenyek2 isi ikan anda dengan belakang sudu. Isi ikan boleh juga diblender. Masukkan kedalam periuk.
- Masukkan bunga kantan dan daun kesum.
- Biarkan ia sehingga betul-betul masak dan berasa asam. Masukkan garam dan tambah asam keping lagi jika anda rasa perlu.
- Angkat dan boleh dihidangkan bersama laksa dan bahan hiasan yang lain.
Selamat mencuba kawan-kawan semua..kalu tak jadi boleh contact saya yer..
0 comments:
Post a Comment